Sve što ste želeli da znate o life coachingu

Nedavno sam gostovala u radio emisiji kod Ivane Drapšin Šurković, na temu demistifikacije poziva kojim se bavim, a to je Life Coaching. Demistifikacija je jedna od mojih omiljenih tema, a ujedno i moj poziv i zahvalna sam Ivani što je postavila ovo fenomenalno pitanje, koje su mnogi možda želeli da postave, ali im je bilo neprijatno.

Priču otvaram od početka, od ulaznih vrata moje radionice, na kojima piše: Marija Grujić, Na putovanju Heroja. Sebe doživljavam kao vodiča na putovanju heroja, kao učitelja transformacije.

Otvaram je pesmom My Way, koju svi znamo i doživljavamo kao svoju još od 1969, kada ju je na engleski jezik prepevao Paul Anka. Zato što i jeste svačija. Svako ima svoj put i svoj način. Svako od nas ima jednu dužnost koju nikada nije imao niko drugi. Svi mi smo neponovljivo čudo prirode. Kao deca znamo da smo čudo. Kao deca verujemo u čuda. E, onda se odrasli umešaju i  krenu da nam objasne svet. Odgajaju nas oni koji su zaboravili da je Život jedno neponovljivo čudo i da se čuda dešavaju stalno i svuda oko nas. Objasne nam da čuda ne postoje. Uče nas da sanjamo realne snove. Ako su snovi realni, oni i nisu neki snovi, kažu u Montevideu, Bog te video. I tako dan po dan, mi poverujemo svojim odgajivačima, polako se naviknemo na čuda i izgubimo osećaj za čudesno. Sve nam postane „mo’š misliti. A dovoljno je samo da podignemo glavu, da pogledamo u nebo i da vidimo jato ptica koje u istom trenu menja pravac, smer kretanja, u treptaju, nepogrešivo, čudesno, bez greške. Dovoljno je da pogledamo sebe i trilijarde ćelija našeg tela koje rade tako besprekorno, tačno i čudesno. Za čuda su nam, dakle potrebne oči za čudesno.

Life coach je podsetnik na čudotvorne potencijale, neko ko vas gleda čudesnim očima, koji vidi to neponovljivo čudo prirode u vama i ko vas podseća na talente koje ste zakopali kada ste odlučili da se „manete fantazija i da gledate od čega ćete ‘leba jesti.“

Nikada nas niko nije učio da budemo svoji. Vrlo je lako objasniti zašto je tako: Niko i ne zna kako se to radi. Niko ne zna kako čoveka da nauči da bude svoj, jer je svaki čovek poseban i tajna je za sebe. Iskreno rečeno, niko nije ni zainteresovan za ovakvu obuku, naravno osim nas samih. Društvu od nas želi da budemo tipični ljudi, a ne individue. Tako se lakše uklapamo u jedinstven tarifni sistem. Možemo da postanemo „ja“ samo ako sami sebe stvorimo, kaže čuveni ruski psihijatar A.V.Kurpatov.

Gotovo univerzalno, svi delimo osećaj da smo nešto više nego što je vidljivo. I onda se, na svu sreću, desi momenat u životu kad snažno doživimo prazninu do koje vodi življenje u jedinstvenom tarifnom sistemu, kad shvatimo da tu prazninu neće popuniti ni „godišnji“ odmor, ni nova garderoba, ni napućenija usta,  ni zategnutije lice… Kad za sebe i svoj život postavimo pitanje: I to je to?

To je taj momenat čuda, kad uvidimo da u nama leži beskrajni potencijal, embrion božanstva, kandidat za heroja, kad nadrastemo potrebu za osrednjim, komplikovanim i pretrpanim svetom. E, tu se dešava life coaching, kada počinje svesno stvaranje sebe, proveravanje  jutarnjih istina, koje ne moraju da važe u podne, niti u predveče života. Tu se dešava stvaranje svoje lične punine, od svog punog potencijala do punog života. Pun život je onaj u kojem svaki dan živite svoje najviše vrednosti, kada se probudite ujutru i iz dubine biće zapevate My Way. Jer to jeste svačija pesma.

Life coaching je osvešćivanje svoje praznine i stvaranje svoje punine od svog punog potencijala i u skladu sa svojim bićem. Od praznine do punine, svoje.

Life coach je neko ko vidi, budi i neguje heroja u vama i ko vas ohrabruje da krenete na putovanje, unatoč univerzalnom strahu od prelaska praga. I bude sa vama, za vas u prvim koracima putovanja.

Na life coachingu naučite da razumete način na koji vaše misli postaju vaše reči, kako vaše reči potom postaju vaša dela, kako vaša dela oblikuju vaše navike, kako vaše navike čine vaš karakter i kako vaš karakter stvara vaš život.

Na life coachingu naučite i kako da promenite delove ovog lanca koji vam više ne prijaju. Naučite kako da povezujete svoje misli, sa svojim emocijama i akcijama. Heroji koji izaberu mene za vodiča na putovanju, obavezno kreću i u svesno stvaranje svog fizičkog tela, jer su zdrav duh i zdravo telo neodvojivi.

Ivana me je u emisiji pitala koja znanja i zvanja treba da ima life coach? Danas postoje razni pravci i načini da neko bude life coach: NLP, geštalt, REBT, klasična psihologija…
Ali pre svakog znanja i zvanja, life coach mora da voli život i da ga posvećeno izučava, jer moj život je moja poruka, kaže Gandi.

Life coach mora da voli ljude. Life coach je neko ko ima razne recepte za svesno stvaranje sebe, koje je obavezno uspešno isprobao na sebi. I svojima. Life coach vam svojim životom, svojom pesmom My Way daje primer života koji se vama sviđa. Odaberite onog life coacha sa kojim rezonujete i čiji životni stil vam se sviđa.

Ja lično sam ceo svoj život posvetila istraživanju i učenju načina kako da živimo dimenziju više, kako da živimo čudo. Pored ljubavi za ljude, život i čudo, moj opus life coachinga „Na putovanju heroja“ stvorila sam od mog ličnog putovanja heroja, koje sam počela u najranijim danima, od hrabrosti da smem, od  beskraja matematike i kvantne fizike, od kvantne škole mišljenja, od profesure matematike i radoznalosti za to kako ljudi razmišljaju i kako to utiče na njihovu svakodnevicu, od četvrt veka u svetu rada, od strateškog planiranja, projekata, savetničkog i mentorskog poziva, od bezbrojnih knjiga koje sam pročitala, od velikih učitelja od kojih sam učila, seminara svukud po svetu koje sam pohađala do granice poroka, od yoge, borilačkih veština dalekog istoka i najnovijih dostignuća dalekog zapada, koji se sreću u meni i u praksama koje decenijama svakodnevno praktikujem.

Kada sam shvatila da je raj stanje koje pravimo sami, sada i ovde, počela sam da ga pravim i kada sam ga napravila baš po svojoj meri, pozvala sam ljude u taj moj raj.

Putovanje heroja počinje osnovnim jednogodišnjim programom, Radionicom „Sve što ste oduvek želeli, a niste znali kako.“

Radionica se sprovodi tokom 12 meseci u 12 celodnevnih tematskih radionica, od kojih je svaka posebna tematska celina, a sve zajedno daju vam snažnu podršku za svesno stvaranje sebe.  Tokom Radionice, korak po korak pravite svoj lični manifest, osvešćujete svoje najdublje želje, način na koji doživljavate sebe, šta vam je važno, koja uverenja vas vode kroz život, uočavate svoje strategije i onda svesno zadržavate i stvarate one koje vas podržavaju. Tokom ovog procesa činite da sve ima svoju suštinu.

Radionica „Na putovanju heroja“ je master class, koji se u istom ritmu kao i osnovni program, dešava tokom druge godine. Jednom mesečno, celodnevno bavljenje sobom i svojim putovanjem. Sa grupom heroja posvećenih svom putovanju.

Life coaching je proces svesnog stvaranja sebe. To nije „quick fix“, niti hemikalija, niti hirurška intervencija koja vas preko noći načini srećnima i ispunjenima.

Life coaching je rad-ionica, radosni, posvećeni, disciplinovani i redovni rad.

Drevni mistici podsetili su naša srca, a savremena naučna istraživanja dokazala su našem umu da najjača kosmička sila živi u svakom od nas. Mi imamo moć da u svetu stvaramo ono što zamišljamo i u šta verujemo. Možda zvuči suviše jednostavno da bi bilo istinito, kao i većina genijalnih stvari, no u tome se i nalazi izazov.

Ivana mi je tokom emisije postavila pitanje da joj se čini da sve ovo baš i nije lako.

Nije lako, zato sam ga i nazvala Putovanje heroja. S druge strane, lako je, zato što smo svi mi kandidati za heroje koji samo čekaju čas da počnemo da žive svoju veliku priču.

Nije lako, ali vredi, jer punina koju stvaramo vrednija je od svega drugoga.

Nije lako, ali je čudesno. Dovoljno je da pogledate u jato ptica i da zavirite u trilijarde ćelija koje tako čudesno i besprekorno rade za vas.

Pa kad je  već sve tako lepo počelo, nema razloga da bude drugačije.

Jeste li spremni za čuda?

Tekst je adaptirani transkript radio emisije koju u potpunosti možete čuti na https://soundcloud.com/mari-bepa/marija-gruji-bepa

Somborsko dvorište, 08. 08. 2014.