UTISCI HEROJA

Ovo je možda najvažniji deo. Razlog i suština celog mog bavljenja. Svih radionica. Uticaj i efekti našeg zajedničkog rada na njihove živote. Hvala svim herojima ovog sveta koji su mi poverovali. I odlučili se na putovanje sa mnom. Jer je moj razvoj vezan za njihov razvoj. Baš je lepo rasti zajedno sa vama. 

Jelena Rančić
Marijine radionice su zaista posebno iskustvo. Korak po korak, kao kroz igru, ona nas vodi do same suštine našeg bića. Lagano, nepretenciozno, duhovito, a opet energično i stručno. Na radionicama vrvi od njene energije koja se prenosi na sve učesnike ćineći da se osećaju srećno i ispunjeno. A nekako nausput, samo naizgled nausput, steknu nova, dragocena znanja. I, što je još važnije, da se ta znanja i upotrebe. Kada komunicira, Marija govori iz sebe, iskreno. Nema trunke laži u njenim izlaganjima, jer iza njih stoji ogromno znanje, duboko razumevanje, vera i njeno bogato iskustvo. Kroz radionicu mi vidimo i Mariju kako pliva kroz život, pokazujući nam na ličnom primeru kako se to radi. Veoma je pažljiv slušalac i vodič. Njen pristup NLP-u je originalan, kao i sve što radi u životu. Dopada mi se način na koji je osmislila i poređala svoje radionice:  matematički precizno i logički povezano, a opet „šareno“, uvek intrigantno i zanimljivo. Šta čini dobrog učitelja? Znanje, sistematičnost, lični primer, originalnost, posvećenost, umeće slušanja, majstorija motivacije i nadahnuće trenutka. Dodajte na sve ovo širok osmeh i – dobićete Mariju
Jelena Rančić
Jagoda Jovanović
Kada je moja drugarica Mara podelila Marijin tekst Preko leba pogače na fejsbuku, ja sam bila u fazi svog života kada sam znala da taj nevoljni odlazak na posao svakoga jutra ne bi smeo da traje predugo. Pročitala sam tekst i poslala Mariji mejl da se raspitam za njenu Radionicu Sve što ste oduvek  želeli, a niste znali kako. Delovalo je da je mudra žena iza teksta baš ono što mi je trebalo 🙂 Moj muž koji u tom trenutku nije još uvek znao srpski krenuo je zajedno sa mnom. Na početku sam mu prevodila, malo je radionica bila na engleskom, a kasnije je i sam počeo da prati, razume i primenjuje ono što smo učili. Sada, dve i po godine i 24 radionice kasnije, često se setimo naše prve radionice i ciljeva koje smo zapisali u svoje radioničarske sveske.  Većinu njih sada živimo iako su se činili prilično daleko 🙂 Upoznali smo divne ljude sa kojima se putovanje činilo lakšim, naučili i osetili toliko toga i postali deo Marijinog magičnog sveta, a i ona našeg <3 Ako želite da istražite, osetite i radite na tome da budete najbolja verzija sebe, Radionice su pravo mesto za vas.      
Jagoda JovanovićBeograd
Nada MIšković
Radionice su za mene bile jedna uzbudljiva vožnja na putu ka sebi uz puno nizbrdica, uzbrdica i zanimljivih zivotnih otkrivalica. Na odlazak na Radionicu odlučila sam se na preporuku. Preporuka je dosla u vidu tekstova koji i danas, iako neke segmente vec poznajem, stižu u pravom trenutku i sa pravom temom. Kad su se završile Radionice završilo se i moje šibicarenje sa samom sobom. Mogu da nastavim život bez potrebe da varam bilo koga a ponajmanje sebe.
Nada MIšković
Pau Labarta Bajo
I would summarize my experience as Learning to live a wiser life. In our first session Marija asked us to write down a few specific things we would love to achieve in different areas of our life. At that time I remembered what I wrote as something I was dreaming of but I could not figure out how to achieve. In those sessions I slowly started walking towards those goals. Three teachings were specially relevant for me. First, building the habit of writting down specific weekly goals in different areas of our life: personal, work, social, marriage, etc. Second, the pyramid  of neurolinguistic levels that connects our identify (in the top) with our beliefs, actions and environment (in the bottom). This simple model helps me on a regular basis to redefine and re-understand who am I and what is important for me in life. Third, simple meditation techniques that help me listen to my  body and achieve states of clearer mind. In this first part of the course I felt like a baby learning to walk and making his first steps into a wiser way of living my life. In the second part of the course, “The Hero’s journey”, Marija takes you to a next level of self awareness. The key learning for me was the cycle we follow when we travel from a stage in which we are not happy to a happier one. In this process we heal wounds, grow and hence become happier. Going through these cycles equipped with better tools and more aware of my own self and the situation and people I am handling with is what makes me feel wiser. I would recommend Marija’s workshop to anyone who feels that she/he could be happier in some aspect of their lives. Marija’s own personal life and teachings are an inspiration and an invaluable resource to anyone who wants to be happier.
Pau Labarta BajoBarcelona&Belgrade
Jaroslava Nedeljković
Htedoh reći da sam iz svih mogućih pogrešnih očekivanja krenula na Tvoje  Radionice… trebao mi je drugačiji pogled na ovaj moj život i odgovori na pitanje “zašto mi se sve ovo dešava?”  a dobila sam celovit uvid  u to zašto mi je sve ovo trebalo… kako me je sve dovelo “ovde”  da bih mogla da stignem “tamo” a da ne lutam bez potrebe kroz život.  da…  još jedan detalj: svojoj svesci sa beleškama sa Tvojih Radionica se vraćam onda, kada mi treba odgovor na neko moje, specifično pitanje tog nekog trenutka…. i odgovor koji dobijem je uvek drugačiji…  svaki put mi nešto drugo u svesci privuče pažnju…  rečenice se menjaju….  fascinantno je ! ljubim te   
Jaroslava Nedeljković
Ivana Pupovac Popović
Prvenstveno želim da kažem da mi je tvoja radionica podarila radost druženja sa osobama bliskih stremljenja i pogleda, i da je atmosfera na druzžnju sveprožimajuća. Da si svojom energijom, životnim iskustvom i lepotom izražavanja podigla nivo radionica na sasvim neočekivani-umetnički nivo. Da su tvoje reči i misli autentične, istinite, a tvoja prisutnost u svakom momentu potpuna i nepodeljena. Vođena tvojim veštinama, počela sam da osvešćujem davno potisnute strasti koje su ustupile mesto svakodnevici. Ostaje mi da se širim i da ti se prepustim sa poverenjem. Sa radošću da otkrivam ko sam. Zahvaljujem na divnim satima koje si nam priredila sa puno pažnje vere i ljubavi.
Ivana Pupovac PopovićNovi Sad
Bojan Kosanović
Verujem sebi. Znam da vredim. Snove prevodim u javu: moj biznis, vozim motor, avion. Volim sebe. Biram ljude, odnose, događaje.
Bojan Kosanović
Vanja Stanisavljević
Promenila sam odnos prema poslu. Prevazišla sam prethodnog partnera i vezu. Naučila da kažem NE. Naučila da volim sebe i budem srećna svakog dana. Našla mir. Promenila sam nepodržavajuća uverenja iz porodice. Ohrabrila sam se da maštam. Izgradila sam sigurnost u sebe. Posvetila se sportu i zdravoj ishrani. Uvela meditaciju. Počela da pišem. Da budem otvorena u komunikaciji za nova iskustva i ljude.
Vanja Stanisavljević
Tijana Stojanović
Na radionici sam uočila u koliko kutaka svog bića zapravo nisam nikad upalila svetlo. Zatim sam skupila hrabrost da tamo uđem, upalim lajt šou i prvo zaplešem sa svim tim čudnim bićima koja su se naselila, da ih pozdravim, poslužim pićem i hranom a zatim ih smestim u njihove škrinje gde pripadaju. Takodje, naucila sam kako da sve prostore i prostorije svoje svesti trajno osvetlim, uvedem struju i wifi, redovno ih prebrisujem i održavam, tako da se nikada više neki zmaj ne uvuče nepozvan. Zahvaljujući Radionici u mojoj kući svesti je svetlo i jasno, i zvanice su zbrinute, a gde gosti nisu besni ni kuća nije tesna.
Tijana Stojanović
Ljubinka Kaluđerović
Radionice su imale veliku važnost za mene i uspostavljanje stabilnosti u vrlo specifičnom periodu mog života. Posle njih ništa nije isto, a naročito nisu ista moja uverenja, vrednosti, stavovi, odnosi sa ljudima, odnos sa samom sobom. Treba li očekivati i postići više od toga?! Pored fantastične lične nadgradnje  posebno uživam u procesu u kom su svi pojedinci u grupi doživeli fantastičan razvoj. Svi su svesni promena koje im se događaju i kako kroz rad u radionicama menjaju ono što ih je do tada sputavalo u nešto što ih oslobađa. Svi su toliko puno toga promenili na sebi i u sebi, da se to može otkriti u sjaju njihovih očiju. To je posebno lepo kad zasija u očima “dece” koja kroz radionicu stiču dodatnu sigurnost, odvažnost, formiraju stav. Upravo je to bio nedostajući faktor u svim njihovim formalnim obrazovanjima i školovanjima. To im baš niko nije predstavio na taj način kako si ti poređala stvari, stavljajući ih u centar univerzuma sa kojim neprestano komuniciraju, dajući, ali i zahtevajući posvećenost.
Ljubinka KaluđerovićSekretarka odbora za zaštitu životne sredine, SKGO
Kristina Veljković
Promeniš prvo misli, rečnik, uverenja, okruženje, posao, ciljeve, izgled i još mnogo toga, malo li je!?
I onda nastaviš da sanjaš velike snove jer si sada i sam uveren da je sve moguće.
Kristina VeljkovićBeauty therapist
Sandra Draganov
Za mene rad sa Marijom Grujić, bilo na individualnim sesijama ili na Radionici znači rast, razvoj i ljubav. Marija je moja učiteljica života, s kojom sam naučila da živim u sadašnjosti i radujem se budućnosti.
Sandra DraganovFree lance producentkinja
Vesna Pantelić
Najdraža Marija, ne koristim Facebook ali bih žella da ti pošaljem svoj uvid u proteklu godinu. Desilo se sve ono što sam očekivala i o čemu si pričala na Info večeri, jedne tople junske večeri porošle godine. Naradila si se zajedno sa mnom, skidajući tvrdokornu patinu moje prošlosti. Slojeve  i slojeve, poteške i preobilne… U svemu što radim studiozna sam pa i u tom delu. Bez propusta sam zakopala sve moje blistavosti i lakoće, sem uverenja da je sve mogu za druge, lakše je meni nego drugima i samo da neko pati a ja ostajala 18 godina sve žednija ljubavi, sreće, smeha, malih radosti…. U trenutku osvešćenja iliti one tačke, dosta je bilo – tri godine pre tebe, pokušavala sam sama da pronađem svoje radosti u sebi, lakoće,, sećala sam ih se ali ne i srcem, tu ih nije bilo….bezuspešno. Nakon  jučeranjeg dana i posle 12 radionica, da, ja mogu da kažem, Hvala Ti Najdraža Marija, Bepa moj Sensei, Ninadža od Japan sa Balkana, Grofice svakodnevice…uspele smo:)))) Ura, Ura, Ura!!!!! Juče sam našla put do centra sebe, do svoga srca. Put do ljubavi za sebe, do izobilja za koje sam dovoljno dobra i na koje imam pravo i gle čuda izgovaram ono što osećam, mislim i želim. Hvala ti, sto si me naučila kako da sve naslage oduvam, da izniknem Moćna Ja, da ispratim Malu i Jadnu Ja u prošlost, gde i pripada. Radujem se novom pentranju a Boga mi i letenju…prevazilaženju straha od visina, na stazi Heroja…. Moj duboki naklon i hvala od sveg srca i iz dubine duše,   Vesna na nekim mestima znana i kao Sancho Panza
Vesna PantelićKragujevac
Svetlana Lana Lakić
Osnovni doživljaj i emocija vezana za naš rad koju kao početnik imam jeste Radost. U svim oblicima. Radost otkrivanaj i upoznavanja. Radost učenja, zapinjanja, razumevanja, prepoznavanja. Radost stvaranja života onakvog kakav može i treba da bude. Korak po korak. A sve to uz tvoju veliku stimulaciju i podršku. Okružena nekim divnim ljudima.  I radujem se svim našim narednim susretima i razmenama. I ostvarenju svake od nas… *** Mari draga,  Kada sam primila ovaj mejl imala sam potrebu da ti odgovorim…zahvalim… a nisam umela. Ne umem ni sada. Sve sto mi je padalo na pamet činilo mi se kao fraza, floskula…nekako izlizano. A srce mi je bilo puno…. A onda si napisala tekst. I rasplakala me. I to treba da znaš, treba da cuješ. Činiš me hrabrom, hrabrijom na svakodnevnom nivou. Činiš da se moja nesigurnost kruni, tanji…Da imam daleko manje upitanosti, preispitivanja i pritiska zbog stvari koje ne zavređuju toliku posvećenost. Da znam šta mi je bitno. Sada manje mislim i više znam. I osećam se dobro. Dobro sam. I hvala ti!   Lana
Svetlana Lana LakićNovi Sad
Snežana Kovačev
Radionica….kao velika drugarica….koja te puno puno voli…i uzme te za ruku i vodi pravo tamo gde ćete da razbijete sve one koji vas zezaju, a odmah posle porastete i budete velike, srećne, neustrašive! A ili B = A Bepa & Radionica…. Radionica & Bepa = ja u svom supermenskom odelu, stojim i gledam se kako postojim…i kako mi kostim pristaje bolje nego ikad…a bio je na dnu korpe za prljav veš…zaboravljen i izgužvan…. To radi radionica…dovede te tačno tamo odakle krećeš najbolja moguća 🙂   Herojskim poslovima se bavimo na radionici….i to ništa manje nego supermensko odelo mi je zatrebalo da obučem razbuđenu sebe…i krenem na svoje putovanje heroja. Bolje nego ikad, bolja nego ikad.
Snežana KovačevBeograd
Verica Stojanović Vera
Zašto sam nedeljom dolazila na radionicu, ceo dan? Da se družim sa ljudima koji misle slično kao ja, da čujemo jedni druge, da shvatimo da nas ima još koji tražimo više iako imamo mnogo ili bar dovoljno, da kažemo jedni drugima da je to normalno  ili prirodno. Dolazim da proverim da nisam zalutala na svom putu!!! Da me Marija čuje i kaze kako bi bilo bolje. I da – čorba od sociva i zajednički ručak!
Verica Stojanović VeraBeograd
Brankica Bogovac
Kada neko kaže radionica, moj unutrašnji glas kaže-može, gde, kada, kako, ali kada se kaže Marijina radionica, onda je to novi nivo radioničarskog života. Život nameštam oko termina za našu radionicu.To sada već svi u mojoj bližoj okolini znaju i ne bune se, više. Dakle, gde leži caka, upravo u tome što ona ume kao nekim čarobnim levkom da ti sva ta znanja koja si čuo, video, osetio ili okrzao lepo slozi i konačno ti je sve jasno. AHA momenat je obavezno uključen. Sve ovo govorim iz ličnog iskustva, jer sam prve rezultate videla svega 3 meseca nakon početka radionice. Postavila ciljeve, krenula sa radom, uvela vrednost hrabrost, promenila identitet i hop, cup, za par meseci od nekoga sa idejom stigla sam do toga da učestvujem u modnoj reviji gde su se nosili modeli koje sam sama napravila. Da mi je to neko rekao samo pre 6 meseci da je sve to moguće ja bih rekla da su ti isti “LUDI!”, ali izgleda da nisu. Zato, živeo herojsko radioničarski život koji daje krila i vetar u ledja. I još nešto, ekipa na redionicama je SJAJNA!!!
Brankica BogovacNovi Sad
Milica Pantović
  Divna jedna ženo.. Neiscrpna razigrana energijo.. Učiteljice svesnog življena.. Herojko.. Transformatorko i reformatorko.. Inspiracijo i navigacijo.. Obožavam sve tvoje tekstove.. I tvoj stil života – po tvom, tako duboko lično ispunjavajuć. I tvoje srcem vođene radionice. I spontane osmehe i poglede. I zagrljaje. Načine na koje razumevaš život i na koje on razumeva tebe. Načine na koje sve što radiš prenosiš dalje nama, herojima, koji smo na putu ličnih revolucija i evolucija. Uz tebe je to putešestvije mnogo i lepše i lakše. Hvala ti na istinitosti koju živiš. <
Milica Pantović
Jelisaveta Živanović
U radu sa Marijom Grujić Bepom, kao i tokom rada na radionicama sam naucila velike i male stvari…
Da je Život Živ!
Da verujem u proces ličnog razvoja, a pre svega sam ostvarila lične ciljeve:
Živim zdravo. (Ponosni nepušač i promoterka zdravog zivota)
Živim odgovorno.
Živim samostalno.
Mislim zdravo. Svesna sam važnosti zdravih misli.
Svesna sam reči koje izgovaram.
Slušam pažljivo.
Verujem u sebe i proces ličnog razvoja!
Volim, negujem drage prijatelje, porodicu, pružam im podrsku i šaljem vetar u leđa!
Osvestila sam šta želim i kako da svoje želje i snove živim!
 
Jelisaveta Živanović
Danica Relić
Draga Marija, Marija, ti si kroz Radionicu udahnula duboku Svežinu u moj život. Baš kao što rosa osveži cveće, tako Ti i Tvoja radionica osvežavaju nas heroje i tako Osveženi i Novi možemo da nastavimo put koji je pred nama. Hvala ti što si ušla u moj život!!!! Ljubim te!!! ️
Danica RelićBeograd
Mina Škorić
Nisam verovala, nisam htela da se prepustim, ali sam ipak dala šansu sebi.
Osećam se znatno prijatnije, bolje, komfornije u svojoj koži. Ne osuđujem se kao nekada, manje sam stroga prema sebi.
Naučila sam da se dobro osećam kada odlučim da ispoštujem sebe. Prihvatam različitost i više me ne nervira što me neko ne razume. Prosto i ne treba baš svako da me razume.
Mina Škorić
Svetlana Simić
Dobar ti dan želim Draga draga Marija,   Grazie tante, za reči i za podsećanje da se vratimo u svoje cipele. Sinoć mi je to baaaš sinulo da je to suština onog što nas učiš, i rečima i delom a najviše radosnim srcem!   Obožavam, druženje, razmenu i susrete sa drugima, ali za mene je ovaj period velika lekcija o ljubavi prema sebi. Lični integritet i autentičnost, ali i Suverenitet. Kao što kažu za plemstvo Suveren (Sovereign), tako mi se ta reč ukazala, posle ove radionice kao neka zlatna nit svega. I to mogu da osetim vrlo direktno i živo da sam mnogo više  suverena, od kad dolazim na tvoju radionicu, i da sam to baš od tebe naučila, kroz rad, ali i kroz tvoj lični primer (što je nerazdvojivo). A tvoja autentičnost i suverenitet, mi daje slobodu i krila da budem sve više Ja (a ne da kopiram :).   To je ono što mi je nedostajalo u mojim prošlim traganjima i učenjima na kojima sam jako zahvalna. Ali sad razumem da su to bile atmosfere sa (dominatnom) muškom energijom, i da mi je falilo tog prostora, lakoće, duhovitosti i stila koje nam ti daruješ. Koliko je to Veliki kunst biti radostan i posvećen u isto vreme, a u stvari tako prirodna stvar.    Još jedna velika stvar koju sam osvestila i koja je procvetala u tvojoj bašti :), je to traganje za znanjem i za razmevanjem  – ta Radost saznavanja (što kaže Simon Vejl), jer kao i svi veliki učitelji i učiteljice, ti nam govoriš o principima.   To je ono koliko mogu rečima da iskažem, ali naravno teško je opisati nešto tako beskrajno …   Fantastična je bila radionica i atmosfera, sa divnim Novosađankama. Baaaš se radujem sledećem susretu!!!     Hvala još jednom od srca Draga Mari Bepa San :),   Grande abbraccio!    
Svetlana Simić
 
Marija Trifunović
“Kada pomislim na Mariju, pomislim na reči koje skakuću. Na crvenu boju. Na kratke rečenice i dugačke tektove koji pričaju neverovatno magičnu priču. Kontak sa njom, njenim radom i knjigama pomogao mi je da prihvatim da moji životni preokretni ne moraju biti razumljivi svima i da sam najveća podrška ja sama sebi, baš ovde i sada.”  
Marija Trifunović
Svetlana Pekez
Marija vam pruža ruku i poziva vas na uzbudljivo i vrtoglavo putovanje. U Sebe. Da pronađete svoje Snove, zaboravljene talente, istinske želje i težnje vašeg bića. Da promenite ograničavajuće stavove i uverenja. Da postanete svesni svojih misli i reči koje svakodnevno izgovarate. Kada jednom krenete put se otvara sam. I nakon radionica nastavljam da idem putem ličnog razvoja. Osvešćena, osnažena i sigurnija u sebe. Prepustite se. I uživajte u putu ….
Svetlana Pekez
Milica Bubanja
Kada sebe uporedim danas i pre godinu dana kad sam pocela individualne konsultacije sa Marijom, imam osećaj da sam se lansirala u Svemir. Da, baš tako. Sve – Mir. I sve i sa mirom u srcu. Rezultati su vrlo merljivi, moja umetnost produktivnija, usmerenija, prizemna… našla sam pravac, motivaciju. Marija me je strpljivo i stručno vodila kroz taj proces. Ako bih morala da izaberem samo jedan njen kvalitet kao savetnika, bila bi to vera. Ona je verovala u mene čak i onda kad sam ja imala period senki. Naročito tada. Od tih senki bismo napravile igru. I sve je nekako opet dobilo smisao. Hvala ti mnogo, najdraža moja rasplitačice zamršenih niti srca. Koje zatim uplićeš u tkanje smisla. ????????????
Milica BubanjaLjubljana, Slovenija
Sanja Lončarević
 
Promena koju ja osećam je tako duboka, da mi se čini da je prošlo mnogo više od godinu dana. Još uvek ima dosta da se radi, ali ono što je suština promene koju osećam jeste približavanje miru u sebi…kao onom centru uragana u kojem je tiho i mirno. 
 
Možda bi to približavanje išlo svojim tokom i bez radionice, ali ona je dala metodologiju i objašnjenja koraka kojima to ipak ide lakše i smislenije. Radionica me suočila s mnogim neosvetljenim delovima sebe, videla sam da slične delove imaju i drugi ljudi na radionici, a to su tako fenomenalni ljudi…baš heroji. 
 
Pričati o sebi pred drugima, u početku nepoznatim ljudima, takođe, je u meni pokrenulo promene. 
 
Stvarno je to bio jedan pravi put oko Sunca. Počeo i završava se u proleće…pred Uskrs. Prvi dan radionice dok sam tražila zgradu, počela su da zvone zvona na crkvi i znala sam da počinje nešto važno. 
 
Hvala ti Marija na svemu.
 
Sanja Lončarević