Kalkulacija lične moći

Prethodne godine ne-mali deo moje pažnje dobio je arhetipski rad. Koji se razvio do master-klasa Vreme je za nove priče. U kome se dominantno bavim razumevanjem lične moći. Šta nam je daje? A šta oduzima? I kako da svoju ličnu moć vratimo? Pa iako je arhetipskih karaktera mnogo… i svaki od njih ima neke svoje ćudi… postoje pravilnosti. Obrasci. Koje upravo sumiram. I koje sa vama Lepi moj svete želim da podelim. Za slučaj da ne pohađate ovaj divni master klas.

Nepoznavanje zakona škodi. I ne oslobađa nas odgovornosti. Govorili su često moji roditelji. Pravnici. Isto je i sa arhetipovima. Nepoznavanje vašeg ličnog aretipskog ansambla ne oslobađa vas njegovog činodejstvovanja. A ono je ne-malo. Odnosno svaka razmena koju imamo je arhetipski dens.

Intimacy of being understood. Svako na svetu i sve na svetu želi da bude shvaćeno. Da nas vide. Čuju. Razumeju. I to nam daje taj divni osećaj povezanosti. Naspram ledenog osećaja egzistencijalne usamljenosti. Bivanja samima na ovom svetu. Isto je i sa našim arhetipovima. Kada ih poznajemo… vidimo i uvažavamo… oni su mile mace. Predu. Mrnjau. I obrnuto. Ako ih držimo sa tamne strane meseca… pokazuju nam svoju senovitu stranu. Into-me-see… je vrlo povezano sa intimnošću.

Svaki član našeg ličnog arhetipskog ansambla od desetak karaktera ima neke svoje odlike. Potrebe. Želje. Kaprice. I time se na master klasu Vreme je za nove priče bavimo. Nuh.. postoji nešto što je zajedničko. A što je Gabriela Rot artikulisala ovako… ako ti ne plešeš svoj ples… ko će ga plesati? Marta Graham, Gabrielina prethodnica i utemeljiteljica savremenog plesa… aktivna i u svojim devedesetim rekla je to ovako… vaša jedinstvena vitalnost i neponovljiva životna snaga izražavaju se kroz vas akcijom. I kako ste u svim vremenima samo jedni i jedini vi, ovaj izraz je jedinstven. Ako ga blokirate, on nikada neće postojati kroz neki drugi medijum. I biće zauvek izgubljen. Svet ga neće imati. Nije vaše da određujete koliko je ovaj izraz dobar. Niti kako se poredi sa drugim izrazima. Vaš je posao da se izrazite.

I upravo se ovde dešavaju najveći odlivi lične moći. Kada se umetnik u nama pita da li je dovoljno originalan? Da li će reći nešto novo? Koga to zanima? Koliko će mu to doneti. Kada se Vizionar pita kako će svet odgovoriti na njegovu viziju. I kada počne u nju da sumnja. Da joj traži upotrebnu vrednost. Kada Kraljica neće da stavi krunu koja joj je pala na glavu. I prateće kraljevske odlike. Pa se žezla dohvate oni koji u baratanju njime baš i nisu veštu. Ah… koliko sam puta skupo platila kada nisam povela kolo. Nego pustila da me vode oni koji to ne mogu. I ne znaju.

Naš je posao da svoju životnu energiju izrazimo. Bez kalkulisanja šta će sa njom da bude. I koliko čega će nam doneti. Pa ako nas se za Dan bezbdednosti sete…. sete. A ako ne… to je bila naša sveta dužnost. Da svoj izraz podarimo svetu.

Uvek me je iritirala lažna skromnost. Koja nas poprilično košta. Što se tiče lične moći. Kolike sam Kraljice srela koje nisu ukoračile u svoj arhetip… da ne bi bile „prevelike“. Da se drugi u njihovom prisustvu ne bi osećali malo. Pa su se „pomešale sa narodom“. Koji je u odsustu kraljice na tronu napravio neko svoje samoupravljanje. Dok je senovita kraljica napravila cirkus. Koliko njih sam srela duboko posvećenih svom duhovnom putu… kojima je neprijatno da izgovore da su duhovni tragalac. Savremeni mistik. Ah. Da. Mnogo je to skupa rabota. U tom slučaju… svaki karakter pokazuje svoju senovitu stranu… koja nije ni malo prijatna ;). Jer… svako na svetu i sve na svetu želi da bude viđeno. Čuto. Shvaćeno. I… izraženo.

Negujućim članovima našeg ansambla kulja energija kada masku ne stavimo najpre sebi. Nego spašavamo… na svoju štetu. Ne možemo nikome pomoći tako što ćemo sebi odmoći. Niti možemo dati ono što nemamo. Dakle… prvi zadatak negujućih karaktera jeste da stave i sebe na listu onih koje neguju. Da daju energiju i ljubav najpre sebi. Pa da tek tako ljubavlju opskrbljeni krenu u davanje. Takođe je vrlo važan motiv davanja. Da svesno dajemo. Bez očekivanja da nam neko kaže hvala. I bez da zameramo ako to ne učine. Ovde se radi o davanju davanja radi. Jer je i nama dato. Pa ako nas se za Dan bezbednosti sete… sete. I da. Važno je svesno davanje. Da hranimo kvalitete. A ne njihove slabosti.  Učenje ovog pasusa me je davnih godina naučio Dušan. A ja evo decenijama vežbam da to praktikujem u svakodnevici.

Buntovnicima, aktivistima i ostalim zagovaračkim likovima… energija kulja kada razbuktavaju plamen svog besa. Strasti. Ogorčenosti. Nepravde. Zadatak ovih karaktera je da svoju snažnu i često destruktivnu energiju prevedu u stvaranje. Umesto onoga što neće… da otkriju šta je to što hoće? I kako to da dobiju? Da ostrašćenosti dodaju i intelekta. Stvaranja. Umesto razaranja. Znamo da revolucije obično pojedu svoju decu. I mnogo vremena je potrebno da se pokupi srča. I na kraju krajeva… svakako nas čeka novo stvaranje. Pa će nam preskakanje loma uštedeti silne količine energije. To vam može najiskrenije reći jedna Buntovnica. Koja je naučila koliko je moćan ovaj princip. A u slučaju neophodne pobune… važno je biti Buntovnik sa razlogom. I sa agendom. Konstrukcija uz najmanju moguću destrukciju. Osim ako je baš jako neophodna ;).

Mnogi su karakteri našeg ansambla kojima treba mir. Pustinjak… Vizionar… Mistik… svima njima treba vreme za sebe. Svoja soba. Mir. Red. Njima energija kulja kada se izgube u buci sveta. Pa ne mogu da čuju svoj tihi glas. Nasuprot Intelektualca… kojem su potrebni ljudi. Da razmenjuje ideje sa svetom. Njemu energija kulja kada nema sa kim da je razmenjuje. Kada nije deo nekog novog učenja. Radionice. Salona. I kada sebe grdi zbog svoje gladi za novim znanjem. Nazivajući se kursadžijom. Neka student u vama bude večno živ. Znatiželjan. I zagledan u pramenove.

Ako bih sublimirala kalkulaciju lične moći u dve reči… rekla bih: oslušnite sebe. I svoju životnu energiju. Izrazite je slobodno. Bez štekanja. Kalkulacije. Poređenja sa drugima. Ako vidite u negativu… sve što nije… ne treba… ne može… obavezno se prevedite u pozitiv. Šta želite umesto toga? I dajte se najpre sebi. A potom se podelite sa svetom. Davanja radi. Čisto. I punog srca. Bez kalkulacije. I očekivanja zahvalnosti. Pa… ako vas se na Dan bezbednosti sete… sete. Ako ne… vi ste svoje učinili. I sebi moć dali. Malo li je?

A ako vam se druži sa vašim arhetipovima.. i ako osećate da je došlo vreme za nove priče… pišite. Uskoro nam spremam master klas. Na kojem ćemo se ovom temom pozabaviti mnogo dublje. I plešite… Jer… ako vi ne plešete svoj ples… ko će ga plesati. 

S ljubavlju,

Bepa