Put kojim se ređe ide

Kada mi se pre neki dan zmija našla na putu… a ja cimnula točkove bajka da je ne zgazim… jer sve je živo… pa i zmijica… znala sam da me čeka neko iskušenje. Da se sa njim sretnem. Nisam morala mnogo da dumam… jer tema koja mi se već mesecima vrzma i iskače je na svakom koraku. A to je vrednovanje i naplaćivanje mog rada.

Polazna tačka jeste da u inflaciji u kojoj živimo… ja držim skoro pa iste cene od kada je radionica lansirana. Since January 2013. Jer… lista razloga je beskonačna. A najveća od svih jeste da mnogo volim Lepi moj svet. I da mi je važno da oni kojima je radionica potrebna… mogu sebi da je priušte. U sred pandemične inflacije bilo mi je neprijatno da budem pandemični profiter. Moje biće je musketarsko. Naučilo se na solidarnost sa ekipom. Na deljenje rizika. Decenije posvećenog i dubokog rada na sebi načinile su da mi  je  potrebno sve manje iz spoljašnjeg sveta. Jer mi je unutrašnji svet bogat. I dostatan. Mesecima pevam i živim Spring in Lhasa. Pa gledano sa moje tačke gledišta… šta nam treba… parče hleba… muzika i parče neba. Da ispod njega sagradimo svet. Da bude samo za nas. Pevam i đuskam uz Referente.

Nuh.. ovaj savremeni mistik (da ne kažem mističkinja ;)) u kojeg sam se vremenom transformisala… ne živi u samostanu. Kao što je to nekada bilo. Nego plaća stan… prostor za radionicu… onlajn platforme… fotografisanje…  i sve što je svakodnevno poskupljivalo. Pa je malo po malo po malo… poskupljenje po poskupljenje… sve knapije pokrivao svoje troškove. Tih dana kada mi je zmija prešla put… sa mreža na kojima sam se ponovo obrela (diskretno… ali ipak jesam) do mene su počele da stižu cene onlajn master klasova. Neki mladi ljudi koji baš vrednuju svoje znanje… prodaju svoje usluge za neke meni basnoslovne nezamislive pare. 6000 eura za 24 puta po sat grupnih konsultacija. Onlajn. Koji se imaju uplatiti odmah. Unapred.

ŠEZDESET minuta onlajn usluga vredi 40 puta više od moje cene. Za živi posvećeni predani rad. Parfimerija ručno branih hiljadu miliona cvetova. Draguljarnica. Unikatna. Raskošna. Renesansna. Iza koje se nalazi put samospoznaje na kojem sam bezmalo četiri decenije. Četrdeset godina. Četirsto osamdeset meseci. Puta trideset dana. Pionirka. Avangarda. Preteča. Konsteliram nove staze od kada znam za sebe. Da ne kažem da je matematiku u doba kada sam studirala završavalo godišnje dvoje. Od 150 studenata koliko nas je krenulo. I sve u tom maniru. Bepina  matematika višeg življenja. Hiljade strana. Pedeset celodnevnih radionica. Koje su dale onoliko svetla, znanja, ljubavi, podrške, sigurnosti, životne umešnosti, inspiracije, energije i radosti 43 generacije mojih studenata. Stotinama. I hiljadama ljudi. Pokazalo se da sam desetostruko jeftinija i od jednog šminkanja. Od svih. I od svega. Jadna moja mala ja. Ah. Zloduh samosažaljenja je stigao. Pa dobro. To je dakle bila zmijica.

Kako se ovo desilo? Pitala sam se. U udahu mi je sve postalo jasno. Globalno selo je postalo novi samostan. U toku je konsteliranje novih staza. I novih arhetipova. U čijem konsteliranju sam opet preteča. Savremeni mistik ne živi u manastiru. Na Tibetu. Nego u Dubaiju. A i dalje se držimo starostavnih uverenja… da duhovna učenja treba da budu besplatna. Duhovni put se vekovima povez(ivao) sa izdvojenošću iz života. Siromaštvom. Žrtvovanjem. Askezom. Kao da malim honorarima pokazujemo da nam je duhovnost važnija od zemaljskih stvari. Tibet vs Dubaji. Međutim… svet se promenio. I mistik prolazi svoj re-brending ;). Naziru se naznake budućeg arhetipa. Savremenog mistika. Čiji je zadatak da postane celovito ljudsko biće. Da stvori život koji istovremeno zadovoljava i duhovne i emocionalne i fizičke potrebe. Biti i živeti u svetu. A ne otići u planine. Biti i od Neba. I od Zemlje. Učestvovati u poslu. Igri. Seksu. Saobraćaju. Buci. Tišini. Žalosti. Radosti. To je blaženstvo današnjeg mistika. Puna prisutnost u životu. I razumevanje kako napraviti Tibet u sred Dubaija.

Da ne zaboravim da dodam ni uverenje zasnovano na našem ili-ili rezonu. Utkanom u sve. Ne može i jare i pare. Smatram da je već dovoljno divna privilegija što radim ono što volim. Pa ne mogu onda i ovce. I novce. I raditi što voliš. I to vrednovati na pravi način. Čest je usklik u umetničkim sevdalinkama. A čini se i u mojoj ličnoj <3

I da… velika zamka savremenog mistika jeste nagon da bude IZNAD. Bit vežbanja duhovnosti nije uzdizanje iznad prirodnog poretka života. Već učenje kako plivati niz životni tok. To je lekcija savremenog mistika. Rekla bih. Biti iznad… događaja… materije.. inflacije… situacija… velika je senka mistika. Duhovna arogancija. I upravo su me starozavetna uverenja dovela do ove tačke… susreta sa zmijom. Jadna moja mala ja. Duhovna arogancija budi zloduha samosažaljenja. I zloduha osude onih koji nisu iznad života. Ah. Dobro. Razumela sam.

Za mene duhovni put nije vizuelizacija i manifestacija Dubaija. Ali jeste da ne osudim one koji teže Dubaiju. I prodaju ga kao basnoslovno skupi duhovni put. Za mene je duhovni put… put ispravnog življenja. U skladu sa mojim bićem. Sa onim što jesam.  Sa darovima koji su mi dati. Da ih podarim svetu. Život koji je stvorio ego da zameni sa životom koji ima više smisla. Put u kojem se krećem od sumnje do sigurnosti. Od zbunjenosti… do znanja. I to ne na večno. Svesna sam da se uvek vraćam mojim nejasnoćama. Upitanostima. Uglavnom istim. U mom slučaju samo-vrednovanje. Vrednovanje svog znanja. I darova koji su mi dati. Koje sam po hiljaditi put izbagatelisala. I pobrkala sa transcedencijom ego-tripova.

Bavila sam se ovom temom neko vreme. Primenila sam sva znanja koja imam. I matematičko više-atributivno donošenja odluka. Think. I šamansku šetnju. Blink. Think & Blink & Link. Svakim udahom sam znala da je Lepi moj Svet moj najveći kapital. I centralni princip. Pored mojih darova. Koje valja da izrazim. I podelim. Nuh… shvatila sam da trenutno nimalo nisam zadovoljna vrednovanjem svojih darova. I svoga rada. I da… podići ću cene. Toliko da ja budem zadovoljna. I ne… to neće biti 6000 eura za 600 sekundi. Cene ću dizati pet po pet eura mesečno. Dok ne stignem do tačke na kojoj ću svakim udahom znati… TO JE TO. Da sam uvažila i vrednovala svoje darove. Svoj put. Svoje vrednosti. Vodeći računa o Lepom mom svetu.

Hvala onoj zmijici što mi je prešla put. I mrežama što sam se na tren zagledala spolja. Uporedila. Naljutila. Osudila. Jer i Mistici su ljudi. I oni se ljute. Osuđuju. Samo ne ostaju u tom stanju dugo. Nego se pozabave transformacijom bola u novu svesnost. Rano-vidare dok ne postanu darovi. Nova svest me je podsetila mojih najviših vrednosti. Mog Tibeta. I podsetila važnosti da uvažavam svoje darove. I da isceljujem svoje slabosti. Svoju duhovnu aroganciju. To da sam iznad situacije. Iznad inflacije. Iznad trivijalnosti života (omiljena reč matematičara). Pa ću tokom narednih meseci malo po malo da „iznivelišem“ cene. Da ja budem zadovoljna sa njima.

A hvala i kolegama što basnoslovno vrednuju svoje Dubai pakete. Oni su mi ukazali kolike darove i dragulje imam. Pa spremam i ja jedan Dubai program. DAR-MA. Iliti DAR od MUA. Bepin butique master master klas. Naravno unikatan. A univerzalan. Renesansni & osebujan. Baš kao što je i moj put. Darežljiv & velikodušan. Vrednujući darove koji su mi dati. I dragulje koje sam decenijama brusila. Milijardama minuta. Zato je DAR-MA. Jer to jeste DAR od MUA. Ovaj unikatni butique master klas daruje znanje kako da napravite svoj master klas. Oslušnete, razvijete, dizajnirate i svetu podarite svoju DARMU. Svoj DAR. Premijerno lansiranje DARMA butik master klasa svih master klasova čeka vas u maju. Da znate. Da se prijavite na vreme. A u njega će kao bonus biti uvršten i ovaj dragulj. Kako da vrednujete i naplaćujet svoje master-klasove. I definišete cene vaših usluga. I još onoliko toga. Jer… dug je bio put. Dragulja i parfema ima bezbrojnih. Upravo ih pakujem. I spremam za premijerno lansiranje u Bepinom DAR-MA butique-u. Da zajedno napravimo DAR-MA-RRRR <3

Čini se da naziremo stazu arhetipa savremenog mistika… koji je istovremeno i duhovan. I senzualan. I finansijski vešt. Eto nama novog predmeta u Bepinoj školi matematike višeg življenja. I Tibet. I Beograd. Via Dubai. To je moj put. DAR od MuA <3

Beograd, 19. april 2024.